Cursussen

Stof tot schrijven

Misschien schrijf je wel eens gedichten, of liedjes. Je verzint spannende verhalen, of schudt voor kinderbedtijd een sprookje uit je mouw. Of wil je het graag eens proberen, maar heb je de stoute schoenen nog niet aangetrokken?

Je hoeft geen ervaring te hebben, als je schrijven maar leuk vindt. De docent reikt verrassende technieken aan waarmee je direct aan de slag kunt. Je probeert verschillende stijlen en genres uit. Al doende ontdek je waar jouw interesse ligt. Verhalen, columns, gedichten?

Tijdens de les krijg je tips die je helpen bij het schrijven van een boeiende tekst. Geen zware kost – de nadruk ligt op het plezier en zelf schrijven!

Iedere bijeenkomst krijg je een opdracht om thuis aan verder te werken. In de les bespreken we de teksten. We geven opbouwend commentaar op elkaars werk. Je ontwikkelt spelenderwijs je schrijfvaardigheid en zult verbaasd staan over het resultaat. Aan het eind van de cursus heb je al een stapeltje teksten van eigen hand: van kort verhaal tot column en van poëzie tot sprookje.

Geschikt voor iedereen, mét of zonder schrijfervaring.
Ook interessant voor eerdere deelnemers: de cursus is weer vernieuwd!

Praktische informatie & aanmelden:

De Krekul, Oisterwijk
12 lessen, wekelijks, maandag van 19.30 – 22.00, start 21 januari 2019

Cursushuis Tilburg, locatie Bibliotheek Tilburg Centrum / LocHal
12 lessen, wekelijks, woensdag 09.15-11.45 uur, start  16 januari 2019Levensverhalen schrijven

Een dierbaar voorwerp, een vakantiefoto, een oud adres; het kan allemaal aanleiding zijn om te schrijven. In deze schrijfcursus licht je kleine stukjes uit het grote levensverhaal op. Zo ontstaan teksten over alledaagse belevenissen, bijzondere gebeurtenissen, en mensen die van belang zijn geweest in je leven.

Je leert technieken om dicht bij je herinneringen te komen en ze te vangen in woorden. Je ontdekt hoe je een tekst levendig kunt opschrijven, bijvoorbeeld door beeldende details te gebruiken en alle zintuigen aan te spreken. In de les krijg je schrijfopdrachten waar je thuis aan verder kunt werken. Je leest je teksten voor en je krijgt positieve feedback van de docent en je medecursisten. Al doende groeit je schrijfvaardigheid.

Ieder mens heeft verhalen die de moeite waard zijn om te vertellen, te beschrijven, en om gelezen te worden. Het vastleggen van stukjes van je eigen geschiedenis levert een bijzonder document op.

De cursus is geschikt voor iedereen die het leuk vindt om te schrijven over zijn of haar eigen leven, schrijfervaring is niet nodig. Wel is het van belang dat je goed met je eigen ‘verhaal’ om kunt gaan. Plezier in schijven staat voorop.

Praktische informatie & aanmelden:

Cursushuis Tilburg, locatie Bibliotheek Tilburg Centrum / LocHal
12 lessen, wekelijks, maandag 13.30 – 16.00 uur, start 21 januari 2019Levensverhalen schrijven 
DIGITALE CURSUS
Een cursus autobiografisch schrijven voor wie eigen levenservaringen en anekdotes wil vastleggen. De levensverhalen die je gaat schrijven naar aanleiding van de opdrachten kun je zien als mozaïekstukjes. De lessen zijn opgebouwd rond steeds een ander thema. Je leert hoe je aan de hand van zo’n thema herinneringen op kunt halen.

In het cursusmateriaal zijn schrijftips verwerkt en wordt verwezen naar interessante boeken. Iedere les bevat verschillende schrijfoefeningen, als aanloop naar de slotopdracht die je als huiswerk opstuurt. Je krijgt schriftelijke feedback op je tekst. Daarin wordt aangegeven wat er goed is aan de tekst en ook tips ter overweging om de tekst mogelijk sterker te maken.

Praktische informatie:
Dit is een schriftelijke cursus, de lessen worden aangeleverd in pdf.
Uitwisseling van de lessen, het huiswerk en feedback op het huiswerk gaat per e-mail.
De opeenvolgende lessen ontvang je uiterlijk 1 week na inzending van je huiswerkopdracht.
(Tijdens schoolvakanties kan deze termijn worden gewijzigd in maximaal 3 weken.)
Je ingezonden huiswerkopdracht mét feedback ontvang je tegelijk met de volgende les weer terug. Je bepaalt zelf hoe lang je over een les doet. (Maximale cursusduur: 1 jaar.)
De schriftelijke cursus van 12 lessen kost €175,-.

Voor meer informatie en/of aanmelding voor de digitale cursus Levensverhalen:
verstuur hier je bericht.Korte verhalen schrijven
I & II   /   FICTIE   /   GEVORDERDEN

Je schrijft graag. Je werkt aan een verhaal en bent op zoek naar handvatten om je verder te helpen. Misschien heb je al een aantal  verhalen liggen. Je vermoedt dat ze nog beter kunnen, je popelt om ze sterker te maken. Maar waar begin je?

Om daar antwoord op te geven, heb je inzicht nodig. Uit welke elementen bestaat een kort verhaal en hoe heb je daar als schrijver grip op? Oftewel: welke middelen heb je als schrijver in handen om het verhaal een bepaalde kant op te sturen? Hoe maak je het geloofwaardig, neem je de lezer mee en houd je de aandacht vast? Deze cursus biedt inzicht in het mechanisme van fictie schrijven. Je krijgt theorie en voorbeelden ter verheldering, en gerichte oefeningen om je schrijftechniek te versterken.

In twee blokken van elk zes lessen komen alle belangrijke aspecten van het schrijven aan de orde. Deel I van de cursus omvat onder meer personage, conflict, decor, scène en dialoog. In deel II houden we ons bezig met perspectief en vertelstem, begin en einde, verschillende soorten scènes, en verdieping van de verhaallijn. Gedurende zes lessen werk je aan één kort verhaal. Al doende krijg je meer vaardigheid in het schrijven. De feedback van de docent en je medecursisten helpen je daarbij. We werken in een kleine groep waardoor er veel persoonlijke aandacht is.

Deze cursus voor gevorderden biedt plaats aan maximaal vijf deelnemers. De lessen zijn nadrukkelijk gericht op mensen die al wat schrijfervaring hebben en zich willen verdiepen in het schrijven van korte verhalen. Je moet deelgenomen hebben aan deel I van de cursus Korte verhalen schrijven om je in te kunnen schrijven voor deel II).

Praktische informatie:
Lessen:   6 (op dinsdagmiddag en op donderdagavond)
Data blok II:   di 11 / 25 sep / 9 / 23 okt / 6 / 20 nov 2018
do 13 / 27 sep / 11 / 25 okt / 8 / 22 nov 2018
Tijd:   di 13.30 – 16.00 uur
do 19.30 – 22.00 uur
Locatie:  schrijfwerkplaats
Bisschop Bekkerslaan 263, Tilburg (achteringang van het Textielmuseum)
Prijs:   € 128,- (inclusief lesmateriaal en consumpties)
Deelnemers:   maximaal 5
Aanmelden:   vóór maandag 27 augustus
Docent:   Hennie van Lare
Meer info:   Vul hier je gegevens in.

Deel I heeft in het voorjaar van 2018 plaatsgevonden.
Deel II is een vervolg, alleen toegankelijk voor deelnemers aan
deel I van de cursus.


Tip: Schrijf je in voor de Nieuwsbrief en ontvang het actuele cursusaanbod per mail.

Heb je vragen of opmerkingen, laat het me dan weten via het contactformulier.
Je krijgt snel een reactie.