Zo veel manieren om in de problemen te komen

In mijn tuin zitten wijngaardslakken. Gisteren kropen ze (kruipen slakken? Ze sluipen, schuiven, glijden…)  over de schutting, ik had daar veel overhangende klimop weggesnoeid. Het viel me op dat zo’n slak behoorlijk behendig is in het nemen van obstakels.
Er was er een die op een stapeltje klinkers zat waar losse stenen en takken op lagen.
Een hindernisbaan zou je denken, maar een eitje voor die slak, met huis op z’n rug en al.

Een groter exemplaar was ergens naar onderweg met een lifter op zijn rug.
Op zijn huisje liep een mier heen en weer en af en toe leek hij eraf te willen, maar om de een of andere reden lukte dat niet. Telkens als hij bij de overgang van huisje naar slak kwam, ging hij terug. Hij bleef
op de slak zitten, zelfs als die misschien een andere kant op ging dan waar de mier naartoe wilde.

 Klik op de foto voor een vergroting. © Hennie van Lare

Zelf heb ik als middelbare scholier ook gelift nadat we uit Boxmeer verhuisd waren, daar was mijn school. Ik herinner me een auto waarbij de vloer aan de passagierskant bezaaid lag met lege bierblikjes, ik kon mijn voeten amper kwijt. En een auto waar ik níet instapte omdat er een schroevendraaier of ander puntig voorwerp uitviel toen de bestuurder de deur voor me opende. Hij drong erg aan, maar ik ging niet mee.
Een vriend van me kreeg vaak een lift van Waterhoofd, van wie gezegd werd dat hij alleen jongens meenam en soms per ongeluk hun been aanraakte. Ik herinner me dat Waterhoofd een keer doorreed in plaats van te stoppen voor M, die vervolgens twee sinaasappels uit zijn tas haalde en achter de auto aan gooide, die allang te ver weg was maar er waren wel veel andere auto’s op de weg. Ik werd kwaad op M en ging ergens anders staan.
De laatste keer dat ik naar school gelift ben is misschien geweest toen ik niet naar het eerste lesuur ging. Proefwerk wiskunde. De docent belde naar mijn ouders. Ze dachten allemaal dat ik niet op school was aangekomen. Was ik wel, ik zat in de “kelder”, het souterrain, onze plek waar geen leraar kwam.
Oplossing: ik kreeg voor de winter een busabonnement.

Mijn zoon is nu naar de kennismakingsmiddag op de middelbare school. Gelukkig wonen we er vlakbij. Net als zijn zus kan hij volgend jaar naar school kruipen, sluipen, schuiven of glijden, zo dichtbij is het.

Schrijfkickstarters:
Schrijf over problemen die je onderweg kunt krijgen als je ergens naartoe gaat.
Schrijf over een “easy ride”: je verwachtte problemen, maar kreeg ze niet.
Schrijf over wat je wilde, maar niet kreeg, en of het je toch iets opleverde.

Schrijftip:
Schrijven is problemen creëren. Laat je personage iets willen en maak het hem of haar vervolgens zo moeilijk mogelijk om dat te krijgen. Werp obstakels op. Haal een streep door slimme plannetjes. Schoffel de held die denkt dat hij alles onder controle heeft flink onderuit. En steek vooral geen helpende hand uit, biedt géén oplossing. Geloof me, hij wordt er beter van als hij de problemen zelf onder ogen moet zien. In ieder geval wordt je verhaal er beter van.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in eigen werk, schrijfkickstarters, schrijven en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.