Appelmoes met treurmuziek

appelmoes met treurmuziekDe zon valt laag binnen, strijklicht in mijn boekenkast.
Mijn zoon zocht vanochtend ‘appelmoes’ in het Nederlands – Engels woordenboek, want ik wist het niet. Het is ‘applesauce’.
Een groen schriftje van mijn vader ligt bovenop de woordenboeken. ‘Muziek’, schreef hij er met rode pen op, en daaronder in blauw: ‘Ver. De Grens’.
Mijn vader had allerlei systemen om dingen die hem interesseerden te categoriseren. In het schrift staan, op alfabetische volgorde, namen van componisten met bijbehorende jaartallen van geboorte en dood, ook  in rood geschreven. Daaronder allerlei symfonieën, rapsodieën, orgelkoralen en vioolconcerten in blauw. De meeste stukken hebben in de kantlijn met potlood een vinkje gekregen. Maar niet allemaal. En sommige hebben dan nog iets extra’s: een, twee of drie bolletjes. ‘Met stip’, de favorieten, dat denk ik dat het betekende. Bach en Beethoven kregen behoorlijk wat stippen voor verschillende werken, maar Mozart heeft het vaakst drie stippen gekregen. Omdat mijn vader zo van Mozart hield, lieten we die ook horen bij zijn crematie. Ik weet niet meer wat we toen draaiden, het is al ruim eenentwintig jaar geleden. Maar in het schriftje heb ik zojuist de Maurerische Trauermusik ontdekt, die is ook erg mooi.

Schrijfkickstarters:
Schrijf over je zoon.
Schrijf over je vader.
Schrijf over wat er samenkomt in je boekenkast.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in eigen werk, schrijfkickstarters, schrijven en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.