Eng

Ik wilde even bij het konijn in de tuin kijken hoe het ermee ging. Of ‘ie het niet te warm had, even aaien en zo.
Achteraf wist ik niet meer of ik de deksel van het hok al had opgetild toen ik dichtbij een plof hoorde. Dat moet haast wel. Het kan niet zo zijn dat ik pas daarna de deksel opendeed. Ik dacht nog: vast een kat. Het was een behoorlijk harde plof. Ik keek omhoog naar de schutting, en naar het dak van de aanbouw, of ik daar een kat zag, maar ik zag niks.
Ik hurkte bij het konijn, praatte tegen hem. Een enorm gegons van vliegen drong steeds meer tot me door. Ik dacht: Zo vies is het hok toch niet, dat er zo veel vliegen op afkomen?
Ik kwam overeind en liet de deksel weer zakken, en toen zag ik het beest. Op de deksel.

Ik deinsde automatisch een stap duif is doodachteruit.
Het was eenzelfde sensatie als wanneer je naar een horrorfilm kijkt.

De dode, aangevreten duif heb ik opgeruimd.
Ik dacht over dood, dode dieren. Die zie je wel vaker.
Maar als ze opeens half aangevreten voor je neus ploffen wordt het eng.

Ik moest denken aan snerpende violen, en daar dacht ik toevallig de dag ervoor ook al aan. Over de verschillen tussen films en romans. Dat je in romans de gedachten, gevoelens en fysieke gewaarwordingen van personages kunt meebeleven. In de film is dat lastiger, daar zit je meestal niet ín het hoofd van iemand. Maar bij een film kan de maker een andere trukendoos opentrekken, zoals de violen. Dan ervaar je als kijker ook dat het heel eng is.
Het mooie van een boek is dat als je het leest, je het verhaal vaak als een film voor je ziet.
Ik dacht door de dode duif ook aan Lord of the Flies, van William Golding. Dat boek las ik op de middelbare school. Het is geschreven in 1954. Nog zoiets; als het een film uit die tijd was, zou ik waarschijnlijk denken: je kunt wel zien dat het een film uit de jaren ’50 is. Beelden veranderen veel sneller, ze verouderen. Bij woorden gebeurt dat veel minder snel.

Schrijfkickstarters:
Schrijf over iets engs.
Schrijf over een boek dat je gelezen hebt.
Schrijf over de trukendoos die jij tot je beschikking hebt.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in eigen werk, lezen, schrijfkickstarters, schrijven en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.